În fiecare an, pe 29 iunie, sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), este sărbătorită Ziua Internaţională a Dunării.

Această zi a fost stabilită ca urmare a semnării Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, în cadrul unei întâlniri care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia (Bulgaria).

Dunărea, al doilea fluviu ca lungime din Europa, parcurge 2.845 km, din care mai mult de o treime sunt pe teritoriul României (1075 Km), străbate 10 ţări – Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina, are afluenţi în alte şapte țări, şi trece prin patru capitale: Viena, Bratislava, Budapesta ţi Belgrad.

De-a lungul istoriei fluviul a cunoscut mai multe denumiri: Danubius, Istrus, Histru, Danare, Donaris, Phisos, Rio Divino. Despre Dunăre Napoleon Bonaparte spunea că este „Regele fluviilor din Europa”, iar Herodot din Halicarnas scria într-una din lucrările sale : „Între fluviile care au renume şi care sunt navigabile când vii de la mare este şi Istrul…”

Emisiune de mărci poştale Ziua Internaţională a Dunării

Cu ocazia acestui eveniment, Romfilatelia va introduce în circulaţie miercuri, 29 iunie a.c., emisiunea de mărci poştale Ziua Internaţională a Dunării.

Emisiunea, alcătuită din patru mărci poştale, patru minicoli şi două plicuri prima zi, în componenţa căreia şi în contextul biodiversităţii fiind ilustrate, alături de frumoase peisaje cu nuferi, următoarele specii din fauna dunăreană: lăstunul de mal, lopătarul, vidra şi pârşul de alun.

Lăstunul de mal (Riparia riparia), ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 4 Lei, este cea mai mică specie de rândunică, întâlnită şi în bazinul Dunării.

Lopătarul (Platalea leucorodia), redat pe timbrul cu valoarea nominală de 6,50 Lei, este o pasăre mare, rară, frumoasă, cu o „găteală” ce atrage în mod firesc admiraţia omului.

Vidra (Lutra lutra), care este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 10 Lei, trăieşte într-o mare varietate de habitate acvatice din zonele joase, până în zona montană.

Pârşul de alun (Muscardinus avellanarius) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 Lei. Apropiat de dimensiunile unui şoarece de casă, pârşul de alun este un căţărător şi un săritor excelent.

Avram Iancu înoată 12 ore în beneficiul copiilor speciali ai Asociaţiei CONIL

Tot de Ziua Internaţională a Dunării, Avram Iancu înoată în beneficiul copiilor speciali ai Asociaţiei CONIL. Timp de 12 ore, marele sportiv va înota fără oprire, susţinând proiectul CONIL – Transformăm orice dizabilitate în abilitate, participant la Swimathon Bucureşti 2022. Avram Iancu şi-a propus ca în valul său de bine dedicat copiilor speciali să adune cât mai mulţi oameni frumoşi şi generoşi alături de care să îşi atingă obiectivul financiar setat în campanie, 5.000 lei.

După ce anul trecut Avram Iancu a înotat în râul Dâmboviţa 24 de ore pentru a sprijini copiii speciali, în această miercuri, pe data de 29 iunie, istoria se repetă! Avram Iancu va face cel mai mare val de bine, înotând 12 ore în râul Dâmboviţa, dedicând acest gest copiilor speciali ai Lumii CONIL.

Singurul om din lume care a traversat Dunărea înot, de la izvoare la vărsare, fără costum de neopren, va înota chiar de Ziua Internaţională a Dunării, 29 iunie, în râul Dâmboviţa, în semn de solidaritate şi sprijin pentru copiii cu nevoi speciale ai Lumii Conil! Avram Iancu va elibera un mesaj în apele Dâmboviţei, un mesaj de la copii pentru copii, care să ajungă până în apele Dunării!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.