Ziua muzicii este marcată  anual la data de 21 iunie, prilej cu care sunt promovate toate genurile muzicale, dar şi variatele forme de expresivitate muzicală.

Prima ediţie a fost organizată în Franța, la 21 iunie 1982, ziua simbolică a solstiţiului de vară, cea mai lungă zi a anului în emisfera nordică, şi a urmărit să reunească în stradă toţi muzicienii.

Istoricul sărbătorii

În octombrie 1981, Maurice Fleuret a devenit director de muzică și dans la Ministerul francez al Culturii, la cererea lui Jack Lang. Și-a aplicat reflecțiile asupra practicii muzicale și evoluției acesteia: „muzica peste tot și concertul nicăieri”. Când a descoperit, într-un studiu din 1982 despre obiceiurile culturale ale francezilor, că cinci milioane de oameni cântau la un instrument muzical, a început să viseze la o modalitate de a scoate oamenii pe străzi. Prima acțiune de acest gena avut loc pentru prima dată în 1982 la Paris sub numele de „Fête de la Musique”.

De atunci, festivalul a devenit un fenomen internațional, sărbătorit în aceeași zi în peste 700 de orașe din 120 de țări, inclusiv India, Germania, Italia, Grecia, Rusia, Australia, Peru, Brazilia, Ecuador, Mexic, Canada, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Japonia.

În Franța, muzicienii amatori și profesioniști sunt încurajați să cânte în stradă, sub sloganul „Faites de la musique” („Fă muzică”), un omofon al Fête de la musique. De asemenea,sunt organizate multe concerte gratuite, făcând toate genurile de muzică accesibile publicului. Potrivit organizației oficiale „Fête de la Musique” din Paris, toate concertele trebuie să fie gratuite pentru public, iar toți interpreții își donează timpul gratuit.

Beneficiile muzicii asupra organismului uman

Potrivit mai multor studii, ascultarea dar și studierea muzicii are numeroase beneficii asupra organismului uman și implicit a calității vieții.

Astfel, s-a demonstrat că muzica poate reduce percepția prin care resimțim intensitatea durerii, mai ales atunci când e vorba de tratamente geriatrice. De asemenea, crește dispoziția la efort,îmbunătățește performanța, sporește rezistența și grăbește recuperarea.

Un studiu realizat pe câteva sute de studenți a arătat că muzica clasică tratează insomnia, fiind o alternativă ieftină la medicamentele costisitoare.

De asemenea, muzica reduce stresul, având un efect eliberator, dar are și capacitatea de a induce o stare meditativă, unele studii susținând chiar că poate îndepărta migrenele și poate corecta unele devieri comportamentale.

sursa foto: pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.