Iarba gâtului, denumită științific Tozzia carpathica, una din speciile aflate pe Lista Roșie națională, fiind rară și totodată amenințată la nivel european, a fost descoperită în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.

Eles Robert, biolog la Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, a reconfirmat prezența acestei plante semiparazite în zona parcului.

Tozzia carpathica este o specie de interes comunitar, protejată la nivel european prin Directiva Habitate (anexele II și IV).

Iarba gâtului este o plantă perenă, semiparazită, cu rizom târâtor, scvamos, ramificat. Tulpina este înaltă de 10-50 centimetri, ramificată adesea de la bază, în 4 muchii, frunzele poziţionate opus au formă ovată şi sunt spâne, cărnoase, slab dinţate în apropierea bazei, florile sunt galbene iar fructul este capsular, globulos, închis în caliciu, lung de 2-2,5 milimetri, unilocular, cu 1-2 semințe.

Planta are un ciclu de viață interesant, care conține atât o fază parazită și o fază semiparazită. Poate fi întâlnită în locuri umede din munţi, eventual calcaroase, de obicei la altitudini cuprinse între 1.000 şi 2.500 de metri”, a transmis Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională Pădurilor – Romsilva, are o suprafață de peste 38.000 de hectare, din care peste 26.500 de hectare sunt păduri.

Parcul este situat în vestul țării, pe raza județului Hunedoara, în zona Munților Șureanu.

Credit foto: Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.