Ziua mondială fără tutun se serbează în toată lumea, în fiecare an pe 31 mai și are ca scop încurajarea unei perioade de abstinență de 24 de ore de la toate formele de consum de tutun din întreaga lume.

Ziua este menită, de asemenea, să atragă atenția asupra prevalenței răspândite a consumului de tutun și asupra efectelor negative asupra sănătății, care în prezent duc la peste 7 milioane de decese în fiecare an la nivel mondial, dintre care 890 000 sunt rezultatul expunerii nefumătorilor la afecțiuni secundare, fumul altor fumători.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat această zi, „Ziua Mondială fără Tutun” în anul 1987 într-o inițiativă de a atrage atenția asupra pericolul utilizării tutunului pentru societate, nu numai pentru fumători.

Cum poţi renunţa la fumat?

Potrivit stopfumat.eu, fumatul este o parte importantă din viața ta și, fără îndoială, va fi nevoie să faci unele schimbări drastice în rutina ta zilnică dacă vrei să reușești să renunți la fumat odată și pentru totdeauna. Analizează-ți ritualurile de fumător și identifică situațiile, momentele, persoanele sau locurile care te îndeamnă la o țigară. Încearcă, apoi, să le găsești fiecăruia dintre acestea un înlocuitor care să te ajute să îți înfrânezi dorința de a fuma, ideal prin lucruri care îți fac plăcere.

În cazul ai încercat și anterior să te lași de fumat, dar fără succes, încearcă să identifici ce te-a încurcat atunci și găsește-i o rezolvare.

Alege-ți, cu atenție ziua Z – ziua din care nu mai fumezi nici o țigară. Pregătește-te cu grijă: asigură-te că este o zi ușoară pentru tine, poate o zi de odihnă sau de concediu, când șansele să te nimerești într-o situație stresantă sunt reduse. La femei, spre exemplu, este indicat să nu îți alegi o zi din perioada premenstruală.

Asigură-te că ai tot ce îți trebuie pentru a înlocui țigările și dozează-ți fumatul în zilele anterioare astfel încât, în ziua aleasă, să nu mai ai țigări care să te tenteze. Ceea ce poţi face până la Ziua Z este fumatul ca scop în sine:

Dacă diferiţi stimuli din viaţa noastră asociaţi cu fumatul declanşează nevoia de o ţigară prin condiţionare, atunci obiectivul este de-condiţionarea comportamentului de a fuma de activităţile şi contextele de viaţă cotidiene.

Există un lucru pe care îl poţi face în acest sens: alegerea unui nou loc pentru fumat în care să se practice fumatul ca scop în sine. Astfel, vei fuma DOAR în noul loc pentru fumat: în afara casei sau a locului de muncă.

Pare foarte greu de făcut, dar cu cât ne asigurăm că ne este mai greu, cu atât ne vom decondiţiona mai repede:

 • Noul loc trebuie să fie cât mai greu accesibil şi mai inconfortabil:
  • noul loc pentru fumat „de acasă”: în faţa scării;
  • noul loc de fumat de la serviciu: în faţa intrării în clădire;
  • noul loc de fumat din timpul condusului: în afara maşinii
  • noul loc de fumat pentru pauze: într-o altă cameră în care nu se poate face altceva decât să fumezi sau afară, etc
 • De câte ori te afli în contexte care îţi activează nevoia psihologică de a fuma, fumezi, nu te abţii. Dar doar în noul loc de fumat!
 • Este strict interzis să asociezi fumatul cu orice altă activitate: cafea, citit, vorbit sau jucat la telefon!
 • În timp ce fumezi, se recomandă să-ţi centrezi atenţia pe senzaţiile fiziologice inconfortabile produse de fumat: uscăciunea gurii, disconfortul faringian, dureri de cap, ameţeala, tahicardia sau palpitaţiile, etc.

La finalul zilei, ține doar de tine să te lași de fumat. Acest lucru nu înseamnă, însă, că trebuie să treci singur prin acest proces dificil.

Dimpotrivă, astăzi poți să te bucuri de mai mult sprijin decât crezi – trebuie doar să îl ceri atunci când simți că ai nevoie. Chiar dacă un medic specialist sau un psiholog nu poate face ca disconfortul fizic sau psihic asociat renunțării la fumat să dispară, ei te pot, totuși, sprijini în diferite feluri:

 • Oferindu-ți răspunsuri la toate întrebările tale, răspunsuri bazate pe date științifice și pe experiența altor fumători
 • Sugerându-ți diferite „trucuri” psihologice și nu numai cu ajutorul cărora să depășești dependența comportamentală
 • Oferindu-ți informații despre lucrurile la care să te aștepți în timpul procesului de renunțare la fumat, dar și detalii concrete despre perioada post-fumat

Prescriindu-ți produse medicamentoase pentru diminuarea simptomelor de sevraj nicotinic. Partea bună este că semnele sevrajului sunt temporare şi se reduc pe zi ce trece, deoarece neuronii încep să-şi revină, în lipsa bombardamentului constant cu nicotină. Apogeul simptomelor neplăcute are loc în primele 3 – 6 zile de la ultima ţigară fumată şi, de obicei, acestea dispar după 2 – 4 săptămâni.

Este important să știi că, indiferent dacă renunţi complet la ţigări sau doar reduci numărul acestora, starea de sevraj nicotinic tot apare. În schimb, chiar dacă efectul fizic este același în ambele cazuri, alegând să reduci doar numărul de țigări, poți să-ți crești artificial dependența psihică, ceea ce va îngreuna substanțial efortul tău de a renunța la fumat. Aceasta pentru că acele țigări pe care îți permiți să le fumezi zilnic sunt exact acele țigări pe care le consideri recompense – „după toate astea, merit și eu o țigară” – și vor fi cele mai greu de eliminat în timp.

Din experiența altor fumători care au reușit să se lase de fumat, cea mai bună variantă este să renunți dintr-o dată și complet la țigări. Odată ce ai luat această decizie, îmbrățișeaz-o cu totul și nu te mai uita înapoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.