Răzvan Nedu, Cosmin Candoi, Alexandru Benchea şi Valentin Moise, alături de Claudiu Miu – antrenor coordonator, Delia Liscan – antrenor şi Constantin Voicescu – kinetoterapeut şi instructor sportiv au participat în perioada 24-25 mai la Salt Lake City, la prima Cupă Mondială de Paraclimbing din acest an.
Cei 4 sportivi au concurat la categoria visually impaired a sportivilor cu deficienţe de vedere, unde clasificarea se face pe 3 categorii: sportivii B1 au o acuitate de sub 1% sau zero, sportivii B2 au o acuitate vizuală de până la 2/60 şi / sau un câmp vizual mai mic de 5%, iar sportivii din categoria B3 au între 2/60 şi 6/60 acuitatea vizuală şi un câmp vizual între 5% şi 20%.

În ultimii ani, escalada a adus României mai multe medalii la Cupele Mondiale şi la Campionatele Mondiale, ceea ce confirmă valoarea şi creşterea constantă a Lotului Naţional. Sunt mândru că ne întoarcem cu 4 din 4, iar faptul că toţi sportivii care au participat anul acesta în SUA s-au situat pe podium arată cât de bine am evoluat. Vom continua să atragem cât mai mulţi copii cu dizabilităţi către escaladă, pentru că este un sport extraordinar şi iată că, Lotul României o dovedeşte din nou”, a declarat Claudiu Miu, antrenor şi fondatorul Asociaţiei Climb Again.

Cosmin Candoi a câştigat aurul la categoria B3. El a adus României primul titlu de Campion Mondial în anul 2019. „M-am simţit grozav pe peretele din Salt Lake City şi mă bucur că am reuşit cu toţii să fim în finale şi mai ales, să ne întoarcem victorioşi. Vom avea un an bun, sunt sigur.”

Răzvan Nedu s-a situat pe locul 2 la categoria B1, cu medalia de argint. Răzvan Nedu este căpitanul Lotului Naţional de Paraclimbing şi deţine titlul de vice campion Mondial: „Mă întorc cu argint de la această Cupă Mondială, dar sunt si mai fericit că doi dintre colegii mei au obtinut primele lor medalii la acest concurs”, a declarat Răzvan după concurs.

Alex Benchea a câştigat bronzul la categoria B1: „Pentru mine această medalie arată nu doar evoluţia mea şi munca din ultimii ani, dar şi faptul că dincolo de pasiunea mea de a urca pe munţii din întreaga lume, practicarea acestui sport mă face să fiu mai bun, din toate punctele de vedere.”

Valentin Moise, cu bronz la categoria B2 a declarat: „Este prima mea medalie la un concurs de paraclimbing şi sunt foarte fericit. Am evoluat mult în 2 ani şi mă motivează enorm faptul că mă întorc acasă cu un loc pe podium.”

Climb Again a dezvoltat primul centru de terapie prin escaladă din Europa la Bucureşti şi coordonează Lotul Naţional de Paraclimbing al României.

Partenerii Lotului Naţional de Paraclimbing sunt: Fundaţia Superbet, Decathlon România, Viva Credit, Zuzu, Groupama Asigurări, Kaufland, Loteria Română, Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă, Comitetul Paralimpic Român, BRD.

Asociaţia Climb Again este o organizaţie non-guvernamentală afiliată la Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă (FRAE), fondată şi condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Climb Again este coordonatoarea Lotului României de Paraclimbing. Din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, sprijin psiho-emoţional şi kinetoterapeutic pentru copii şi tineri cu dizabilităţi: deficienţă de vedere, de auz, tulburări neuromotorii, deficienţe asociate.

Sursa foto: Facebook – Climb Again

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.