În data de 7 aprilie, anul 1931, în comuna doljeană Băilești, venea pe lume unul dintre cei mai mari actori ai României, Amza Pellea! Acesta rămâne celebru pentru interpretarea unor personaje memorabile precum „Nea Mărin” sau pentru interpretarea unor figuri celebre istorice precum Decebal sau Mihai Viteazul.

Televiziunea este într-un fel o pacoste: te face popular în cinci minute, pentru că, vrând-nevrând, te bagă în casa omului. După ce-am jucat în ‘Mihai Viteazul’, unii trecători mă arătau cu degetul: ‘uite-l pe Amza Pellea!’. După ce-am apărut la televiziune, alții, mai mulți, mă arătau familiar: ‘uite-l pe Nea Mărin!’ (…) Cum am găsit ticurile verbale ale lui Mărin? Repetarea cuvintelor ține de resortul lor psihologic. Oltenilor le merge mintea mai repede decât se pot exprima verbal. De aceea, ei vorbesc iute, fiindcă vor să ajungă din urmă vorbele. Temători să nu fi uitat ceva, repetă unele idei”, spunea Amza Pellea în cadrul unui interviu.

Acesta nu a fost doar actor de film, ci și de teatru, pe scena realizând, în perioada stagiaturii de trei ani (1957-1959), nu mai puțin de 14 roluri. Apoi, pe scena Teatrului de Comedie creează alte personaje, printre care Brettschneider (Svejk în al doilea război mondial de Brecht – 1962), Pietro (Umbra de Evghenii Șvarț – 1963), Manole (Somnoroasa aventură de Teodor Mazilu – 1964), Subcomisarul (Capul de rățoi de G. Ciprian – 1966), Platonov (Un Hamlet de provincie de Cehov – 1967), Voievodul Basarab (Croitorii cei mari din Valahia de Al. T. Popescu – 1969), Noah (Arca bunei speranțe de I.D. Sîrbu – 1970), Hrisanide (Interesul general de Aurel Baranga- 1972), Hickok (Buffalo Bill și indienii de A. Kopit – 1973) și inginerul din Nic Nic de Anca Bursan și Gheorghe Panco. Pe scena Teatrului Național din București dă viață lui Petre Dinoiu (Comoara din deal de Corneliu Marcu – 1977) și lui Vlad Țepeș (A treia țeapă de Marin Sorescu – 1979). Ultimul rol creat la teatru îl readuce pe scena Teatrului de Comedie, realizând – în regia lui Gheorghe Harag – personajul bătrânului moșier Muromski în Procesul de Suhovo-Kobilin – 1983.

Din nefericire, mare actor a decedat pe 12 decembrie 1983 la București, la doar 52 de ani, în urma unui cancer galopant localizat la plămâni.

Bunul său prieten, cântărețul și compozitorul Tudor Gheorghe i-a dedicat lui Amza o baladă emoționantă: „Nea Mărine, Nea Mărine,/ Mă-ntreabă Jiul de tine/ Că te-așteaptă suspinând/ Din Băilești să vii râzând,/ Nea Mărine, Nea Mărine…/ Și către-nceput de iarnă/ Ți-ai întins o gheară, doamnă,/ Și l-ai luat pe drumu-ăl mare/ Nici cu pușcă, nici călare/ Ni l-ai răstignit sub stele/ Târfă neagră și-n putere/ Nea Mărine, Nea Mărine,/ Ce-a avut moartea cu tine?/ Că te-a scos din rod, din viață/ Rupe-i-s-ar coasa-n brațe/ Nea Mărine, Nea Mărine…/ Amza, suflet de haiduc/ Se-ndulcește frunza-n nuc/ Și de verde-amară cum e/ Lacrimile-i cad pe strune/ Mi se-ncheagă glasu-n gură/ Ca sângele-n tăietură./ Nea Mărine, Nea Mărine,/ Mă-ntreabă Jiul de tine/ Strânge-ți ceata călătoare/ Și pe sub pământ, călare/ Rotunjește-ți căutarea/ Până simți pe frunte marea/ Munții țării-n pumnul drept/ Și Oltenia pe piept,/ Nea Mărine, Nea Mărine…”.

Joi, 7 aprilie 2022, Oana Pellea, fiica marelui actor, a postat pe pagina sa de socializare o fotografie cu tatăl ei, dar și câteva rânduri scrise în memoria acestuia.

Tata.

Dumnezeu să-ți mângâie lumina și pomenirea.

Te iubesc

S-a născut într-un 7 aprilie ca să bucure sufletele oamenilor!”, a scris Oana Pellea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.