Ziua de 1 aprilie marchează nu doar Ziua Păcălelilor, ci și Ziua Internațională a Păsărilor, care coincide cu perioada de întoarcere a acestora din zonele unde au iernat. 
Ziua Internațională a Păsărilor este sărbătorită încă din 1906, atunci când intrat în vigoare „Convenția Internațională pentru protecția păsărilor utile pentru agricultură”, document semnat încă din 1902, la Paris de către 13 țări din Europa. În anul 1950 a fost înlocuit de Convenția Internațională privind Protecția Păsărilor. Ziua Internațională a Păsărilor este marcată și de UNESCO, în programul „Omul și biosfera”.
De asemenea, Ziua Internațională a Păsărilor este cea mai veche sărbătoare din calendarul mediului şi are la baza Convenţia pentru apărarea păsărilor care promovează principii legate de importanța lor în ecosistemul planetei.
Potrivit Societății Ornitologice Române (SOR), Ziua Păsărilor era sărbătorită încă din perioada interbelică, în principal în școli. Profesorii se foloseau de această zi pentru a vorbi elevilor despre caracteristicile, frumusețea și locul păsărilor în marele întreg al naturii.
Din cele aproximativ 10.000 de specii de păsări din lume, avifauna din România include circa 454 de specii. Lista păsărilor care trăiesc în România poate fi consultată aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/P%C4%83s%C4%83rile_Rom%C3%A2niei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.